Само в 7DniPlovdiv.bg

Две пловдивчанки се класираха на четвъртфиналите на „Созопол Санта Марина Къп“

7 Dni Plovdiv05.10.20171min220
Тенис турнир в Созопол за жени

Три български тенисистки – Диа Евтимова, Юлия Стаматова и Гергана Топалова – достигнаха до четвъртфиналите на международния турнир за жени „Созопол Санта Марина Къп“ с награден фонд 15 000 долара, който е включен в календара на Международната федерация по тенис (ITF) и е валиден за световната ранглиста за жени.

Поставената под №1 в схемата Диа Евтимова постигна убедителна победа над състезаващата се за Турция Хюлия Есен с 6:1 6:4 за 1 час и 21 минути. В спор за място на полуфиналите Евтимова ще срещне №8 Леа Толи (Франция), която обърна Габриела Михайлова с 2:6 6:2 6:2 в единствения трисетов мач за деня.

Четвъртата в схемата Юлия Стаматова бе още по-убедителна срещу рускинята Елина Вихрянова и я отстрани с 6:0 6:2 за по-малко от час. Съперничка на 24-годишната българка в четвъртфиналите ще бъде японката Рио Китагава. Тя победи състезаващата се за Белгия Михаела Боев със 7:6(5) 6:3 в продължил над 2 часа и половина двубой.

Държавната ни шампионка за жени Гергана Топалова продължи успешния си ход на турнира в тенис център „Санта Марина“ с победа над участващата с „уайлд кард“ Даниела Димитрова със 7:5 6:4. Топалова ще играе утре срещу поставената под №6 румънка Габриела Дука, отстранила Дога Селен Такуняджъ (Турция) с 6:0 6:4.

Последният четвъртфинал ще противопостави Екатерина Яшина (Русия) и Анна Кубарева (Беларус). Яшина надигра Александра Караманолева с 6:4 6:1, а Кубарева се наложи над Башак Акбаш (Турция) с 6:2 6:4.

Междувременно станаха ясни участничките във финала на двойки – Диа Евтимова и Михаела Боев (Белгия) срещу Юлия Стаматова и Леа Толи (Франция), което със сигурност означава шампионка от България. В полуфиналите Евтимова и Боев отстраниха Петя Аршинкова и Гергана Топалова със 7:6(4) 6:3, а Стаматова и Толи победиха Юлия Хатоука и Анна Кубарева (и двете от Беларус) с 6:4 6:3.

Международният турнир „Созопол Санта Марина Къп“ с награден фонд 15 000 долара е включен в календара на ITF и е валиден за световната ранглиста за жени на WTA. Това е поредното състезание от богатия календар на тенис център „Санта Марина“ в Созопол, където само през тази година се проведоха също международни турнири за мъже и за юноши и девойки до 18 години, турнир от световното отборно първенство Купа „Дейвис“, Европейско първенство по плажен тенис, състезания от държавния календар на БФТ, любителски, детски и множество други надпревари.