Само в 7DniPlovdiv.bg

Nightwish сред хедлайнерите на Пловдив – Европейска столица на културата!

7 Dni Plovdiv04.10.20171min630
1

Световноизвестната метъл банда Nightwish да свири в Пловдив през 2019 г. Това обсъдиха на среща в Дома на културата зам.-кметът Александър Държиков и създателят на групата Пламен Димов, съобщи Трафик нюз. Двамата коментираха какви са възможностите Туомас, Марко, Флоор, Емпу и Кай да изпълнят най-големите си хитове в годината, когато градът ще бъде Европейска столица на културата.

През 2016 г. Nightwish свириха в София и напълниха зала Арена Армеец. Имаше 16 000 фенове. Концертът им се превърна в огромно музикално събитие. Не знам дали между България и Финландия е имало такава мащабна среща на културите, разказа Пламен Димов.  Той прогнозира, че евентуално гостуване на групата ще доведе в Пловдив фенове от целия регион.

Поддържам част от сайтовете на групата и изчислих, че около 300 000 фенове на Nightwish в държавите около България следят публикациите за тях. Прогнозирам, че ако наистина стане един летен концерт на летище или на някакво друго открито голямо пространство, могат да дойдат между 30 и 50 000 фенове. Те могат да останат един уикенд в града. Това ще е помощ и за местния бизнес, каза Пламен Димов.

Пловдивският музикант, открил за голямата сцена Туомас Холопайнен и Таря Турунен, се надява Nightwish да свирят под тепетата, за да се убедят, че разказите на учителя им не са приказка.

Много съм им говорил за Пловдив и те знаят много за града. Щастливи са и че българската публика ги прие много радушно още по време на първия им концерт у нас, разказа Димов. Той подсказа, че макар да не е мениджър на Nightwish, думата му се чува и гостуването на световноизвестната метъл банда не е невъзможно.

Реакцията на зам.-кмета бе положителна и се надявам, че феновете ще имат шанса да ги чуят наживо. Водехме разговори и по-конкретно какво може да се случи, каза още пловдивският музикант, който от години живее и работи във Финландия. Очаква се задачата за пловдивския гастрол на Nightwish да бъде улеснена и от факта, че това е една от любимите групи на кмета на Пловдив Иван Тотев.