Само в 7DniPlovdiv.bg

Вотиви в Етнографския музей

7 Dni Plovdiv03.10.20171min320
1

Малки оброчни фигури, намерени в най-различни краища на България, са събрани в изложбата “Вотиви” в Етнографския музей в Пловдив.

Вотивите са от епохата на Възраждането и са изработени в същия иконографски стил, характерен за българските земи от този период.

Терминът “вотив” идва от латински език, а на български е придобил популярност като “оброк”. Направени са от тънки сребърни пластинки, контурно изрязани и излети. Някои от тях са допълнително обработвани, а други са без допълнителна украса. Вотивите най-често са се поставяли на иконата на светеца, за когото се е вярвало, че може да донесе изцеление и благополучие.

Вотивите обикновенно са дело на местни майстори-златари.

Към средата на XIX в. в Габрово те са около 20 души със собствени дюкяни, а през 60-те години техният брой се увеличава на 35.

Запазените вотиви са предимно фигури на жени, деца, части от човешкото тяло – очи, уши, ръце, крака, глави.

Според мотива на поднасяне, вотивите могат да се разделят на две групи:

вотиви, чийто мотив е желание или благодарност за здраве и вотиви, чийто мотив на поднасяне е желание за дете или благодарност за дете. И в давата

Изложбата има над 500 експоната и е част от проект за изследване на наследството на траките по българските земи. Експозицията може да се види до 12 ноември.