Само в 7DniPlovdiv.bg

Скандал! Още една старина изчезва от лицето на Пловдив

7 Dni Plovdiv02.10.20171min290
1

След Тютюневия град, още една емблематична сграда-паметник на културата на Пловдив, отива в небитието. Само един ъгъл е останал от фасадата на една от трите бази на Музикалното училище. На терена на ул. „Цар Асен” №5 се строи ударно, като зад останките вече има прокопана огромна дупка с излети основи и арматура.

Къщата е построена около 1910 година. В началото тук живеят видни пловдивски фамилии. След 9 септември 1944 г. е национализирана и музикантите там провеждат уроците по специални предмети – цигулка, виолончело, арфа. Кореняците от квартала още си спомнят за големите прозорци, за пищната украса и красивите орнаменти в целия интериор.

После къщата, обявена за паметник на културата, е оставена да се руши с години. През 2015 г. започна събарянето. Подадени бяха множество сигнали до различни местни и национални институции. Тогава стана ясно, че имотът има нов собственик – “Лекс 2011”-  и той има проект за реставрация, който предвижда укрепване и запазване на фасадата.

Както и надграждане на съществуващата постройка. Според проекта на арх. Марта Теодосиева в бъдещата сграда трябва да има жилища и офиси. Повече от година обаче на мястото не се случваше нищо. Междувременно парчета мазилка и късове от зидарията падаха край минувачите и по чудо нямаше пострадали. Дълго време нямаше дори ограда. Сега се появи и табела „Премини на отсрещния тротоар!”.

След тъжната съдба на редица складове от Тютюневия град – три от които бяха брутално изпепелени, а множество съборени, след оставените на разруха къщи в Стария Пловдив и още много знакови постройки, това е поредния пример за безобразно отношение към миналото.