Само в 7DniPlovdiv.bg

Христо Иванов: В Европа ползват Бойко за дребни поръчки! Никой не му вярва, че се бори с корупцията

7 Dni Plovdiv18.09.20171min1710
христо Иванов

В Европа може да ползват Бойко Борисов когато им е удобен за дребни поръчки, но нямат никакви илюзии за борбата с корупцията у нас. Промяна може да се очаква чак когато депутатът от ДПС, бизнесмен и крупен медиен собственик Делян Пеевски спре да бъде недосегаем. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” лидерът на „Да, България” и бивш правосъден министър Христо Иванов.

„Юнкер, който е толкова благоразположен към Бойко Борисов, каза, че България и Румъния трябва да получат членство в Шенген. Германия каза: „Не, трябва да се свърши много работа” – никой не вярва на Борисов, че се бори с корупцията”, посочи Иванов.

По думите му премиерът е зависим от Пеевски: „Зависим е от неговата медийната машина, изпълнява неговите поръчки, виждаме открито рейдърство в отбранителния бизнес (битката за собствеността на „Дунарит”, заради която компанията „Емко” остана без лиценз-б.р.)”. Христо Иванов подчерта, че за по-сериозно доказателство за връзката между двамата трябва реформирана прокуратура.

Тя минава през избора на нов главен прокурор, а това ще се случи през мандата на новия Висш съдебен съвет. А очакването на Христо Иванов е кадровият орган да е съпътстван от същите проблеми и в новия си състав: „В парламента не виждаме никаква воля за промяна по същество, те проведоха по-лоша процедура от Искра Фидосова през 2012 г., тя поне формално спази изискванията в закона”. Така в правителството на съдебната власт са влезли хора, за които има съмнения за корупционно поведение, отбеляза бившият ресорен министър.

В тази връзка Христо Иванов определи като половинчато решението на президента Румен Радев да остави следващия ВСС да препотвърди избора на Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд: „Президентът не просто не трябва да издаде указ (за назначаването на магистрата на поста-б.р.), президентът трябва много ясно да мотивира защо не трябва да издаде указ”.

Според лидера на „Да, България” е бил избран поредният кандидат за висок пост в съдебната система, който не минал през достатъчна проверка на интегритета – в случая, по отношение на странни имотни сделки. „Чолаков не беше най-добрият кандидат в тази надпревара”, подчерта Иванов.

Той и партията му призоваха за бойкот на посещението на руския главен прокурор Юрий Чайка, като напомни случая „Магнитски”, свързан с адвокат, разкрил големи корупционни схеми (с участието на обвинител №1) и по-късно убит в затвора. Именно във връзка с този случай е и американският едноименен закон, който се оказвал и общото между Чайка и Цацаров (банкерът Цветан Василев обяви, че ще търси закрила от САЩ срещу действията на нашия главен прокурор и политици – б.р.).

Според Иванов Чайка е „доста страшен човек” и вероятно идва с послание, тъй като случващото се в оръжейния бизнес, по думите му, няма как да не е свързано с руски интереси. На този фон, програмата на руския главен прокурор у нас остава тайна.