Само в 7DniPlovdiv.bg

Прокурор освободи циганите, посекли с брадви младото момче от Айтос. Това било “лека телесна повреда”

7 Dni Plovdiv18.09.20171min3400
Роми

Три дни след свирепото нападение с брадви и бухалки на банда подивели цигани над млад мъж, отишъл да зашити работника си, България още се тресе. През уикенда стана ясно, че свирепият Руси Джамбаза и хората му са освободени от ареста едва няколко часа след като разбиха с брадва главата на 25-годишния Илиян Мавров, а раните на бургазлията са квалифицирани като “лека телесна повреда”.

Кой позволи това да се случи, има ли чадър над ромската престъпност в Айтос, кой има интерес от това инцидентът с Илиян Мавров да бъде потулен и омаловажен? Тези въпроси поставиха младите родолюбци от Организацията за закрила на българските граждани, които са категорични, че ще търсят справедливост и са готови да отнесат случая до главния прокурор Сотир Цацаров.

Проверка на Burgas24.bg 
установи, че досъдебното производство е разпределено на районен прокурор Илиян Пантелеев. Именно той отказа да поиска удължаване на мярката за неотклонение на агресивните цигани и позволи те да се приберат у дома едва няколко часа, след като посякоха главата на Илиян с брадва.
Прокурор Илиян Пантелеев е не е отчел факта, че циганската банда е била въоръжена до зъби с брадви и бухалки, с които са млатили Илиян и приятелката му. Пред разследващи Руси Джамбаза твърдял, че той и хората му били провокирани от българите, но от кадрите, предоставени от лидера на ОЗБГ Стефан Петров, се вижда, че те отиват в Мъглен невъоръжени, с единственото намерение за диалог. При тези обстоятелства, е редно прокуратурата да повдигне по-сериозно обвинение, а защо не и “опит за убийство”, категорични са юристи.
Илиян Пантелеев работи като следовател в Окръжната следствена служба в Бургас от 1998 до 2006 г. На 1 май 2006 г., той постъпва в прокуратурата. През 2013 година кандидатурата му за зам.-районен прокурор на Айтос е лансирана от административния му ръководител Милена Стойчева-Генчева, но е отхвърлена от Висшия съдебен съвет (ВСС)