Само в 7DniPlovdiv.bg

Акушерката Емилия Ковачева по нагла от всякога: Не си спомням да съм удряла бебе, защо да го правя?

7 Dni Plovdiv15.09.20171min3220
емилия ковачева бебе

Не си спомням да съм удряла бебе. Не виждам и защо да го правя. Това заяви акушерката Емилия Ковачева пред съда при поредното заседание по делото срещу нея. Ковачева е обвинена за опит за убийство на бебето Никол в нощта на 18 април 2015 г., когато то е било едва на четири дни.

Преди да говори, Ковачева помоли да не й бъдат задавани въпроси, като съдът се съобрази с искането й. Акушерката разказа за семейството си и обясни, че в болницата, където е работила – “Софиямед” – натовареността е била голяма и често е имала смени по 23 часа. Тя разказа, че преди нощта на инцидента с бебето е била нощна смяна, и на 17 април е застъпила за 24-часово дежурство.

По думите й, сутринта преди да си тръгне, единственият проблем с бебетата в отделението, за които е била отговорна, е бил, че е едно от тях е имало жълтеница, но проблеми с другите бебета не е имало. На 20 април нейна колежка й се обадила да й каже, че в отделението има бебе със счупен череп. Тя й казала, че една от тях двете ще бъде посочена като виновна за инцидента.

След това Ковачева разказа как три дни по-късно е била отведена в полицията да дава обяснения, а един от полицаите я удрял и обиждал. “Надявам се да вземете обективно решение и справедливо да прецените”, обърна се към съда Ковачева, цитирана от БТА.

Прокуратурата поиска 12 години затвор за акушерката.  Според прокурора по делото Николай Христов, който се позовава на свидетелски показания и видеозаписи от отделението за новородени в болница “Софиямед”, ударите по малката Никол без съмнение са нанесени от дежурната тогава Ковачева. Защитникът на акушерката Владислав Янев твърди обратното – Ковачева е невинна, доказателствата срещу нея – записи, свидетели, експертизи – са манипулирани, съдът и прокуратурата са пристрастни, а медиите сатанизират клиентката му. Янев твърди, че Никол не е била бита, а е била изпусната, но не от Емилия Ковачева.