Само в 7DniPlovdiv.bg

Случи се! Откриха заразени с фипронил яйца от български производител!

7 Dni Plovdiv14.09.20171min1450
Яйца 7днипловдив

Откриха фипронил в български производител на яйца. Това съобщи на извънредна пресконференция днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той уточни че става въпрос за пакетиращ център за яйца, в който те се предават от три птицеферми – това са консоциум “Агробизнес АД с две птицеферми и “Агроинвест продукт” АД с една.

До установяване на конкретната птицеферма, източник на заразата, е спряно производството и на трите ферми за кокошки-носачки, каза Любомир Кулински от БАБХ. Важно уточнение, което той направи, е че установеното количество 0,027 милиграма на килограм фипроонил е значително ниско и е под допустими стойности. Опасната доза е 0,72 милиграма на килограм.

От Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ предупредиха потребителите да не купуват яйца от партиди с номера 3BG04001; 1BG04001 и 3BG04003. Част от яйцата са попаднали в търговската мрежа – в два по-големи търговски обекта и няколко по-малки в София и околностите, казаха още от БАБХ. От агенцията посочиха, че ако някой намери в хладилника си яйца от партиди с тези номера да не ги консумира.

Източник: novini.bg