Само в 7DniPlovdiv.bg

Депутати приеха промени в определянето на такса смет! Въвеждат принципа “замърсителят плаща”

7 Dni Plovdiv13.09.20171min600
парламент депутати

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, с които се въвежда принципа „замърсителят плаща“ при определяне размера на таксата за битови отпадъци, предаде trud.bg

В мотивите си вносителят Министерски съвет посочва, че той ще даде финансов стимул на лицата да намалят количеството на генерираните отпадъци, а на общините – да оптимизират разходите по събиране, транспортиране и третиране на отпадъците. Предлага се водеща основа за определяне размера на такса смет да бъде количеството на битовите отпадъци.

Промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 година.

Народният представител от БСП Дора Янкова коментира, че според кметовете таксата смет ще се вдигне. „Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти“, коментира тя.

Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че общините трябва да бъдат по-гъвкави, тъй като никой не ги задължава да приемат една основа за прилагане на мярката за такса смет и тя може да бъде и комбинация. „Необходима е сериозна подготовка на общините, в законопроекта е предвидена 1 година. Имаме призив от общините този срок да се удължи“, посочи Стоянова и допълни, че между четенията ще се разгледа това предложение.