Само в 7DniPlovdiv.bg

Община Пловдив с нов заем! Ще купува 5 нови автомобила по 63 бона всеки…

7 Dni Plovdiv13.09.20171min590
Община Пловдив

Нов заем в размер на 315 000 лева взима община Пловдив, за да купи на лизинг пет автомобила. Три от тях са за  Домашен социален патронаж, който има 400 потребители, и по една – за Младежкия център и общинската дирекция “Социална политика”.  Лизингът ще се изплаща две години. Това става ясно от предложението на кмета Иван Тотев, което ще се разглежда на утрешната сесия на Общинския съвет.

Колите, които се използват в Домашен социален патронаж, са произведени между 1990 и 1995 г. Резервни части към тях няма, а на ден трябва да обслужват по 80 адреса, посочва кметът. Младежкият център е затруднен да работи с деца и младежи от ромския произход, защото за мероприятията с тях се налага да наемат коли. Дирекция “Социална политика” има 50 услуги,  за които също е необходимо превозно средство, предаде marica.bg

Договор за лизинг ще бъде подписан при 7 процента лихва. Това е осми заем, който има общината. От  кредита в размер на 50 млн. лева,  изтеглен за ремонт на улици още при кмета д-р Иван Чомаков, за изплащане са останали 22,7 млн. лева. В последващите години са взети два заема от фонд “Флаг”, по които общината има да погасява 4,5 млн. лева. От новия 30-милионния заем от ЕБВР  тази година на общината са отпуснати 3,6 млн. лева, а той ще се изплаща до 2027 г.

Няколко лизинга са договорени също така за общинските предприятия “Градини и паркове” и “Чистота”. Според бюджетната прогноза, гласувана от Общинския съвет, до края на тази година общината ще има дълг от 45 810 753 лева при одобрения максимален размер 54 милиона. Пак с бюджетната прогноза местният парламент е разрешил на администрацията за 2017 г.  лимит за поемане на нов дълг до 7 млн. лева, напомня кметът.

Снимка: wikimapia