Само в 7DniPlovdiv.bg

Топ климатолог: Всички се вторачиха в “Ирма”, а не виждат какво е на път да застигне България

7 Dni Plovdiv12.09.20171min14670
Георги Рачев Климатолог
Климатологът доцент Георги Рачев обясни в интервю пред в. “Стандарт” за чудовището “Ирма”, останалите опустошителни тайфуни в съвременната история на САЩ и връзката между ураганите и глобалното затопляне.
– Доц. Рачев, ураганът “Ирма” се оказа страшно бедствие. Кои други тайфуни са нанасяли такива щети?
– “Катрина”, която удари през 2005 г. Тогава загинаха най-много души в съвременната история на САЩ – 1833 човека загубиха живота си от наводненията, които предизвика “Катрина”. През 1992 г. един такъв циклон, подобен по големина и по жестокост, е “Андрю”, който удари САЩ, малките островчета и островни групи в Карибско море. Тогава в Америка се въвеждат много строги строителни правила за всичките тези щати, които са изложени на влиянието на тропичните циклони – от Тексас през Алабама, Джорджия, Северна и Южна Каролина и т.н. В момента всичките сгради, които се строят в тези райони, включително и Флорида, трябва да издържат на вятър със скорост 200 км/ч. И сега ще видим до каква степен това е спазено. Но от това, което виждам от международния обмен, тези сгради нямат нищо общо примерно със сградите в един уникален остров Свети Мартин. Там ги е попиляло.

Вярно е, че “Ирма” беше четвърта категория там, но това са тропиците – постройките са леки, ефирни, свободни и когато силният вятър влиза през прозореца или през вратата, първото нещо, което отнася, е покривът на къщата високо нагоре. Затова и в момента в САЩ и вратите, и прозорците на съвременните сгради имат специално заздравяване, специални устройства да удържат на вятър със скорост 200км/ч. И затова ще видите, че материалните щети няма да са малки. Това е петият по богатство щат в САЩ. Така че няма как на инфраструктурата да не са нанесени щети. И тези щети ще се изчисляват в милиарди. Но слава на Бога, до момента имаме загубени само и единствено 3 човешки живота.

– Вие вече описахте “Ирма” като една гигантска прахосмукачка. Защо е това сравнение?
– Това е сравнение, което най-добре пасва на този огромен тропичен циклон с много, много ниско налягане. Такова ниско налягане в центъра се получава единствено и само при торнадо, но то е с големина 100-200 м, рядко хоботът му достига до километър. Докато “Ирма” има една изключително завидна големина от почти 600 км/ч. Имайте предвид, че 500 км е изключение за тропичния циклон, обикновено те са с големина между 200 и 300 км/ч. “Ирма” достигна до 600 км/ч. По това тя се нарежда до големите тропични циклони. И фактът, че остана 66 часа пета категория – най-високата категория по известната скала на Сафир-Симпсън, при която скоростта на вятъра достига 70 м/сек., това са почти 250 км/ч. Убийствена сила. Това също показа, че е едно наистина много голямо барично образувание. Повдига се нивото на океана и затова виждате, че в периферията на тропичния ураган, тази водна маса се засмуква към центъра на циклона и затова се видя на Бахамските острови, че морето се е отдръпнало. Такова отдръпване става в два случая – първият е цунами, което означава, че в следващите минути, най-много до час, ще ви връхлети жестока стихия и тропичния циклон. И в двата случая хората не трябва да се забавляват, да правят снимки и да се наслаждават на интереса , а просто трябва да бягат навътре в сушата. Препоръчително е за техния живот.

– След “Ирма”, кога да се очаква друга подобна неприятна изненада?
– “Хосе” е като братчето на “Ирма”. Той е по-малък, но е доста злобничък по нрав. В момента е трета категория, има вероятност да стане четвърта категория. Хубавото при него е, че засега неговата траектория е върху океанската вода и почти няма вероятност да навести някои от островните групи. Ще направи един кръг в източната част на Мексиканския залив, след което ще се устреми по крайбрежието, но навътре в океана. Не по самото крайбрежие, а успоредно по крайбрежието на САЩ. И ще съществува чак докъм 20-и септември. По прогноза той не би трябвало да предизвика никакви проблеми, освен за интензивното корабоплаване.

– Възможни ли са такива явления в нашите географски ширини?
– Ние нямаме такива неща. Евентуално при нас може да усещаме и усещаме малките смерчове, вихрови бури, които отнасят някой покрив, разхвърлят някои керемиди, вдигат стряхата на някоя стара селскостопанска постройка. Това е максимумът, който в умерените ширини може да ни се случи.

– Докато се вторачваме в “Ирма”, май забравяме, че и другаде по света природата е безмилостна?
– Всички се бяха вторачили в “Ирма”, защото наистина ставаше дума за засягане на район, където живеят може би около 30 млн. човека. Пропуснахме от вниманието си обаче едни обилни валежи, наводнения и смъртта на 6 души в Тоскана, Италия. Това е благодарение на един средиземноморски циклон, който утре ще достигне България и ще мине в леко захлаждане и някоя и друга капка дъжд. Едновременно с това време се случи едно от най-големите слънчеви изригвания през последните 12 години. Мощни магнитни бури заляха цялата земя.

– Възможно ли е тези урагани да стават все по-чести заради глобалното затопляне?
– Това не е вярно. Повтарям – това не е вярно. Честотата на тропичните циклони не се увеличава. В резултат на тропичните циклони преди години са загивали страшно много хора. В днешно време има ясно изразени две тенденции – непрекъснато намалява броят на загиналите хора от година на година, а се увеличават материалните щети. Това е нормално, защото хората взимат мерки. САЩ, особено южните части, са територии,които повече от 70 г. пряко изпитват тропичните циклони. И от 70 г. се разработват всевъзможни мерки за защита на хората, на тяхното имущество. В резултат на което броят на загубените човешки животи става все по-малко. Едновременно с това, богатството на хората расте. Никога светът не е бил толкова мирен, толкова богат и толкова сит в сравнение с тези години. Естествено, че преди 30 г., 50 г., е имало такива циклони.

Една от най-големите катастрофи в съвременния свят е през 2005 г., когато стана голямото земетресение на Андаманските острови и свързаната с него приливна вълна цунами. Тогава в Тайланд, Индонезия, та чак в Сомалия и в Индия загинаха 225 000 души, удавиха се за по-малко от няколко часа. Това беше точно на 24 декември, навръх Рождество. Още по-голяма трагедия, този път в резултат на тропичен циклон, имаше през 1970 г., когато още никой не говореше за глобално затопляне, за намеса на човека в климатичната система и т.н. Тогава в Бангладеш загинаха между 300 и 500 000 души. Никой не знае броя им. По-назад във времето има много ясни сведения за по 200 000 души, загинали точно в този район и в Източен Китай. Така че не е толкова голяма настоящата трагедия. Напротив, човекът активно се научи да живее в унисон с природата и да заобикаля природните катастрофи. Коя държава може да евакуира 3-5-7 млн души? Всички българи в САЩ, които бяха интервюирани, казаха едно – че е имало перфектна организация. Докато в другите страни хората не искат да напускат домовете си, защото не знаят какво ще заварят, в САЩ хората са 100 % убедени, че като се приберат, полицията ще е опазила дома им така, както са го оставили. Това е много голямо постижение на западната цивилизация. И затова хората в другите страни не искат да се евакуират. Те остават в дома си и много често стават жертва точно на това желание да опази имота си.

– Какво време да очакваме в България до края на септември?
– До края на септември, както споменах преди месец, ни очаква хубава и топла есен. Вторник сряда следващата седмица ни чака едно слабо захлаждане, главно в Западна България, с малко дъжд. Дотук септември е много сух, август също беше сух, така че има нужда от малко дъжд. И отново до 19-и септември много хубаво и топло време. На 15 септември засега майките да са спокойни и да не вземат чадъри- хубаво, ясно и топло време, подходящо не само за първолаците, но и за тези, които ще бъдат абитуриенти.

– С какво време ще посрещнем Деня на независимостта?
– Засега се очаква на 22-и, 23-и и 24-и септември времето да е слънчево и топло за втората половина на септември месец.