Само в 7DniPlovdiv.bg

Младок от Ботев отсече: Можем да се класираме в Топ 3!Мечтая да играя в европейски гранд!

7 Dni Plovdiv02.09.20171min480
Меледже и Виктор Генев

Африканецът Яя Меледже се превърна в част от най-големите успехи в съвременната история на Ботев (Пловдив). Сърцатият халф е основна фигура в селекцията на Николай Киров, давайки своя съществен принос за спечелването на Купата и Суперкупата на България, а също така и за значимия пробив в Лига Европа.

Бившият играч на Септември смята, че той и неговите съотборници имат всички необходими качества, за да повторят значимата изминала кампания, а дори и нещо повече – да се наместят в борбата за Топ 3, където сякаш запазено място имат отборите на Лудогорец, Левски и ЦСКА.

Меледже даде специално интервю пред колегите от ТОПСПОРТ, в което разказа своята футболна история и сподели амбициите си за близкото и по-далечно бъдеще.

Яя, какви славни времена за Ботев (Пд)! Бъди честен в началото вярваше ли, че отборът ви можеше да спечели Купата и Суперкупата на България?

– Абсолютно съм съгласен – това са славни времена за Ботев (Пд). За да бъда честен, в началото никой не вярваше в подобно нещо. С течение на времето обаче осъзнахме, че притежаваме всички необходими качества, за да постигнем тези успехи. Повярвахме и го направихме!

Каква беше тайната за този исторически успех на Ботев?

– Няма някаква изключителна тайна. Тайната на всеки успех се състои в начина ти на подготовка и добрия колектив. Смятам, че всички в Ботев сме като едно семейство, което е готово да се раздава за интересите на клуба. Дори и след тренировка, голяма част от футболистите отново сме заедно. Много сме задружни, като семейство.

Какво е твоето мнение за “архитекта” на вашите постижения – Николай Киров?

– Киров е много добър треньор, който разбира всички свои играчи. Държи се добре и ни помага максимално по време на тренировка. Мисля, че това един от най-добрите наставници в България!

Личи си, че през този сезон ще бъде трудно Ботев отново да повтори успехите си от изминалата кампания. Твоите очаквания? Смяташ ли, че притежавате нужната класа, за да се наместите сред призовата тройка?

– Според мен няма да ни бъде изобщо трудно. Вярно, че сме в долната половина на таблицата, но още нищо не е изгубено Имаме необходимото време, за да се изкачим нагоре. Продължаваме да се борим и да вярваме, че ще повторим постиженията си от изминалия сезон. Защо да не се класираме в Топ 3!? Всичко е възможно.

Направихте сериозен пробив в Лига Европа, но малко не ви достигна да отстраните Маритимо. Смяташ ли,че мачовете срещу португалците можеха да се развият и по друг начин?

– Участието ни в европейските клубни турнири беше изключителен опит за нас. Разочаровани сме от отпадането, но ще продължим да работим здраво, за да се завърнем в този турнир и през следващото лято.

За читателите ни ще бъде интересно да научат нещо повече за теб. Роден си в Кот Д”Ивоар,но юношеската ти кариера е преминала в популярната катарска академия “Аспайър”. Как се озова там? Какви спомени пазиш от тези времена.

Попаднах в тази академия, след като нейни представители правеха селекция в моята родина. Работих много здраво, за да привлека вниманието на белите хора. Знаех, че това е отличен шанс, който впоследствие може да ми помогне и за трансфер в Европа. Случи се така, че ме избраха и станах част от “Аспайър”.

Как се стигна до идването ти в България? Първоначално игра за Септември в Трета лига.

– Дойдох в България благодарение на моя агент, който е българин. Работех с него още от академията. Той ме доведе в София, където направих и дебюта си в европейския футбол.

Чувстваш ли се добре в Ботев? Имаш ли си най-добри приятели в отбора и какво е твоето мнение за вашия безспорен лидер – Тодор Неделев?

– Чувствам се добре в Ботев. Може да ви звучи малко странно, но всичките ми съотборници са моите най-добри приятели. Разбирам се добре с всеки един от тях. Тодор Неделев притежава характеристиките на най-добрите играчи и често ни помага много както в мачовете, така и по време на тренировъчния процес.

Преди време имаше слухове, че отбор от чужбина желае да те има в своите редици. Имаше ли нещо конкретно или това бяха просто слухове?

– Да имаше много слухове за мой трансфер. Чух повечето от тях, но така и нямаше нищо конкретно. Затова бих ги окачествил като медийни спекулации.

Какви са твоите мечти свързани с футбола, а също така и конкретните ти амбиции през този сезон?

– Моята футболна мечта е след няколко години да играя в голям европейски отбор. Конкретно за този сезон – искам да изиграя колкото се може повече мачове и да помогна на моя тим да бъде на върха. Останалите хубави неща ще си дойдат от само себе си.