Само в 7DniPlovdiv.bg

Бунт в Пещера! Г-н Борисов, спрете Домусчиеви! Обвиниха заводът на олигарсите, че разболява местните жители

7 Dni Plovdiv02.09.20171min59550
Кирил Домусчиев 2
Около 25 от присъстващите на днешното обществено обсъждане на проекта за изграждане на нов завод на „Биовет” в чертите на Пещера внесоха в края на дебатите подписка с отрицателно становище за реализацията на инвестиционното намерение на дружеството.
Преди това обстановката в конферентната зала на хотел „Домейн” в града, избрана от инвеститора за място на обсъждането, неколкократно се нажежава до червено от разменени реплики между привърженици и противници на новия завод. Основното, срещу което се противопоставяха недоволните, бяха, според тях, почти ежедневните миризми, които се носели от сега действащото предприятие. Освен това няколко от изказващите се акцентираха върху непрекъснатия шум, който се чувал на голямо разстояние от „Биовет”, както и от силни вибрации.Опонираха им работещи във фирмата, които бяха учудващо много на мероприятието.
Ликвидирано ли е всичко, което замърсява града и околностите му при производството на фирмата, която се намира на 200 метра от центъра на Пещера, попита при изказването си Балабанов. В случай че беше така, дружеството има право да продължава нататък, но тъй като видимо не е, не трябва да се строи, добави Балабанов и уточни, че според него Общината получава трохи от собствениците на „Биовет” сравнено с печалбите им.
Елате да подишате въздуха в Пещера в събота и неделя, прикани друг изказващ се изпълнителния директор Желязков. Лесно е да се идва в Пещера на работа, но да не се живее тука, добави той.
Няколко от взелите отношение подчертаха, че в града е голям процентът на белодробните заболявания и алергиите, а като причина за това посочиха „отровите, изпускани от завода”.
От своя страна шефът на „Биовет” повтори пред присъстващите вчерашната си презентация, която чуха общинските съветници на своето заседание и обясни ползите, които има и ще има Пещера и общината от допълнителните инвестиции от 150 млн. лв., които в рамките на три години трябва да се превърнат в 3000 куб. м ферментационни халета, нова енергийна система, складови площи и подземна и надземна инфраструктура. И днес Желязков увери участващите в обсъждането, че в момента на строителната площадка се извършват единствено подготвителни работи и няма незаконно строителство.
Накрая ръководството на „Биовет” прие предложение да финансира 6-месечно замерване на чистотата на въздуха в града от акредитирана лаборатория, която обаче недоволните трябвало да посочат. Последното Желязков поиска, за да не се говорело след това, че резултатите са подправени.
Някак си между другото премина представянето на доклада за ОВОС, според който няма да има никакви проблеми за екологичното състояние на Пещера при и след изграждането на новия завод. На шега някои от присъстващите коментираха след това, че единственото, което са разбрали от доклада, е, че въздухът в града ще стане по-чист след като заработи бъдещата инвестиция.
От тук насетне протоколът със становищата от проведеното днес обществено обсъждане, заедно с доклада за ОВОС се внася в РИОСВ – Пазарджик, която трябва да насрочи обсъждане, на което ще се вземе решение за съдбата на инвестиционното намерение на собствениците на „Биовет”.
ИЗТОЧНИК: ВИДЕЛИНА.КОМ
ПП: Припомняме, че в завод “Биовет” на брат Домусчиеви двама работници яха убити с мистериозен газ, нищо, че носеха противогази! На какво се дължи смъртта им отговори няма!