Само в 7DniPlovdiv.bg

Гордостта на Асеновград! Вижте историята на шампионката Мария Йовкова

7 Dni Plovdiv31.08.20171min540
Мария Йовкова - европейска шампионка тенис на маса - асеновградчанка

Преди малко повече от месец едно 18-годишно момиче прослави България в един спорт, в който през годините сме имали сериозни успехи – тенис на маса. Мария Йовкова спечели европейска титла на двойки за девойки до 18 години в португалския град Гимараеш заедно с унгарската си партньорка Фани Харастович.

Участничката в рубриката “Запомнете това име” дълго време приемаше поздравления за успеха си, успя да направи и кратка почивка, а в края на тази седмица заминава за участие на Европейското отборно първенство в Люксембург, където при жените ще участват още Елица Замфирова и Калина Христова.
Асеновградчанката даде специално интервю за Sportal.bg, в което сподели вълненията си около европейската титла, но вдигна завесата и за личния си живот.

“Вече като чели започвам да свиквам с мисълта, че съм европейска шампионка. Беше много вълнуващо за мен, имаше много емоции. Това че толкова дълго нямаше европейска шампионка в България допринесе за тази радост.

Интересът към мен много се увеличи, получавам постоянно нови покани за приятелство във Фейсбук, хората ми пишат да им разкажа за успеха, за това как е било в Португалия, радват ми се с най-добри чувства”, каза Йовкова пред Sportal.bg.

Тя се надява успехът й да е вдъхновил все повече деца да се насочат към любимия ѝ спорт: “Надявам се все повече малки деца да се запалят, да влязат в залите, да тренират и да не се отказват. Началото във всеки спорт е трудно, но трябва да си упорит, да искаш много нещата да се случат и мисля, че успехите няма да закъснеят.”

Мария разкри пред Sportal.bg и как се настройва преди сериозните мачове: “Обичам да прекарвам времето си на Асеновата крепост или на Кръстова гора, където имаме вила. Там си събирам мислите и се настройвам, чета книги. Понякога обичам да съм със сестра си и с майка си, зависи от настроението ми.”

От края на миналата година Йовкова и националният ни състезател при мъжете Денислав Коджабашев са двойка в живота, като до момента се разбират изключително добре както на тенис масата, така и извън залата: “Разбираме се идеално и в личен план, и в тениса. Много ми помага и е много грижовен. Дава ми съвети в залата и извън нея, помага ми за някои неща в тениса, които да подобря. Много сме щастливи и се чувстваме добре заедно.”

18-годишната Мария коментира и съвместните си изяви с Коджабашев на тенис масата: “Надявам се да продължаваме в същия дух и да участваме на все повече състезания като смесена двойка – станахме шампиони на България за 2016 г., допълваме се много добре на масата.”

Снимки: ЕМОНА ЦОНЧЕВА/Sportal.bg, архив Sportal.bg и личен архив