Само в 7DniPlovdiv.bg

Какво се случва в Пловдив!? Близо 15 000 регистрирани деца ги няма в града, показва най-новият регистър

7 Dni Plovdiv28.08.20171min5980
здравко димитров

Първият по рода си електронен регистър на деца е създаден за Пловдивска област. Пилотният проект за уеб платформа обхваща децата в училищна възраст от 6 – годишна възраст до 12 клас включително, а също така и по-малките, които посещават детски ясли, градини и предучилищни групи.

Проектът е направен за един месец според указанията на Министерския съвет и ще бъде мултиплициран в други области в страната, съобщи областният управител Здравко Димитров. В събирането и анализ на данни са участвали представителите на областната администрация, Регионалния инспекторат на МОН и 18-те общини.

Статистиката сочи, че в Пловдивска област има около 60 000 ученици и 20 000 деца от 3 до 7-годишна възраст. Любопитен факт е, че най-малко 15 процента от родените в областта деца липсват, което прави близо 15 000! При проверките се оказа, че те не живеят тук.

Предполага се, че семействата са емигрирали в чужди държави или са се преместили в други области на страната. Училищата в Пловдивска са 199, детските градини са 175. Електронният регистър ще помогне децата в ученическа възраст да бъдат върнати в училищата, ако не ги посещават.