Само в 7DniPlovdiv.bg

Огнен ад! Пожарът край Кресна продължава да гори, евакуираха 115 души! Чакат се и доброволци от Пловдив!

7 Dni Plovdiv25.08.20171min390
Kresna

Гасенето на пожара край Кресна, който избухна в четвъртък, продължава с пълни сили и днес. Заради опасността 115 жители на две околни села бяха евакуирани снощи, информира NOVA.

500 души – пожарникари, военни, доброволци, два хеликоптера, четири водоноски и повече от 34 пожарни автомобила се включиха тази сутрин в борбата с пламъците.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев даде брифинг тази сутрин, на който каза, че пожарът е локализиран от две страни. „Продължаваме обаче да се притесняваме – това е стара Кресна – пожарът да не навлезе надолу от една страна и от друга да не отива към националния парк „Пирин“, добави той, цитиран от Агенция „Фокус“.

Радев подчерта:

„Няма проблем със селата – опазени са. Ако могат по-младите, по-издръжливите да се върнат и да нахранят животните, направена е организация. Главният секретар на МВР ми докладва, че опасност за къщите и нещо неприятно да се случи, няма.

Искам да призова всички роднини на тези хора, които живеят в двете села (Ощава и Сенокос), включително и стара Кресна, ако имат връзка с родителите си, ако някой е останал, да се прибере надолу. Опасността не е преминала. Обръщам се към младите хора, защото възрастните не могат да преценят опасността. Продължаваме с дейностите по погасяване на пожара, но дали ще приключим днес, не е ясно“.

По думите му засегнатата площ остава същата – между 5000 и 7000 декара.

„Ще стане ясно какви са пораженията след това. Засега работят върху такъв терен. Над 510 човека участват вече в гасенето, очакваме и доброволци от Пловдив. Получили сме това, което е необходимо“, обясни министърът.

85 военнослужещи на Сухопътни войски участват в гасенето на пожара, разкри командирът на поделението на сухопътните войски в Благоевград полк. Иван Иванов пред Би Ти Ви (bTV).

„Вчера от 16.30 часа сме на терен, както и колегите от ВВС които участват с 2 вертолета. Включихме се активно в погасяването на пожарите, както и през тъмната част на денонощието с евакуирането на застрашените населени пунктове.

Днес сутринта от 5.00 часа на терен са 85 военнослужещи на Сухопътни войски, 4 единици специализирана техника, както и товарни автомобили с повишена проходимост. Продължава борбата“, заяви полк. Иванов.