Само в 7DniPlovdiv.bg

Лекари в Пловдив: Два месеца взимаме само част от заплатите си! Работим с бракувана апаратура, защото няма пари за поддръжка!

7 Dni Plovdiv25.08.20171min310
Lekari Sv. Mina

Лекарите от МБАЛ “Св. Мина” (Първа градска болница) чакат кмета Иван Тотев с огромно нетърпение, съобщава marica.bg. Градоначалникът оповести пред медиите преди няколко дни, че в най-скоро време ще се срещне с работещите в лечебното заведение. Причината е предложението на администрацията  за вливането на “Св. Мина” в МБАЛ “Св. Пантелеймон” (Втора градска) заради плачевното финансово състояние.

Дълговете бяха над 2 млн. лева и тази година общината от своя бюджет ги е погасила. Въпреки това “Св. Мина” продължава да работи на загуба.  Предложението  ще се разглежда повторно на сесията през септември, защото преди лятната ваканция не можа да събере необходимата подкрепа в Общинския съвет от 39 гласа.  Лекарите също не са съгласни със сливането.

„Към този момент не ни е съобщено за срещата и се надяваме да запознаем кмета с всички проблеми, които от години тегнат върху болницата“, каза  вчера д-р Цветан Деведжиев, завеждащ отделението по кардиология.

Той сподели, че ситуацията в “Св. Мина” продължава да бъде критична. Два месеца поред персоналът получава само 70 процента от заплатите и някои лекари и сестри са напът да напуснат. Част от медицинската апаратура излиза от строя, защото няма пари за поддръжка. Д-р Деведжиев твърди, че от няколко години е принуден да работи с бракуван трансдюсер на ехокардиограф. За нов са нужни 6000 лева, но болницата ги няма.  Отделението носи всеки месец 90 000 лева  и какво ще стане, ако спре да работи, негодува лекарят.

Апаратът за прегледи на костна плътност също е сдал багажа. Лекарите са принудени да връщат пациенти, макар че почти всеки ден имат по 10-15 чакащи. Не стига всичко останало, но са свършили химикали, или както медиците ги наричат – китове за лабораторните изследвания. И за тяхното набавяне пари няма.

Лекарите искат да споделят всичко това на кмета Тотев, стига той да дойде при тях…