Само в 7DniPlovdiv.bg

Увеличават се! Болните от хепатит в ромския квартал в Луковит са вече 91!

7 Dni Plovdiv24.08.20171min260
nad-100-bolni-ot-varicela-v-ruse-44778

Продължава да расте броят на заболелите от хепатит А в ромския квартал “Изток” в Луковит, като към вчерашна дата заразените от началото на юни вече са 91, информира dnes.bg. Те са на възраст между 1 и 15 години, само едно дете е на 16, съобщи д-р Сийка Иванова, директор на дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция в Ловеч.

По думите й вече има и огнище извън квартала, като семейството е контактувало с болен от “Изток”.

Имунизацията против вирусен хепатит тип А не е задължителна, добави д-р Иванова. Тя каза още, че от РЗИ са препоръчали да бъде направена на деца извън квартала, които посещават детски градини и училища и не са имали контакт с болни, или той е бил кратък.

Имунизацията на деца от квартала няма да спре заболяването, тъй като те вече може да са заразени.

От РЗИ са уведомили за този взрив ловешките институции РЗОК, ОДБХ, “ВиК” АД, директори на детски заведения и училища. Всяко едно дете ще бъде приемано в детска градина, след като представи служебна бележка от личния лекар, че няма контакт със заразноболен. Препоръчани са и други мерки, свързани с хигиената, каза още д-р Сийка Иванова, цитирана от БТА.

Заместник-кметът на община Луковит Цветенка Хаджиева заяви, че в квартал “Изток” няма детска градина и училище. Децата посещават близката “Слънце”. Тя е трябвало да отвори врати след летния ремонт в средата на август, но засега приемът е ограничен заради заразата от хепатит.

Администрацията е осигурила ваксина за децата извън квартала.

Освен в Луковит, увеличават се заболелите от хепатит А и в Ловеч, където са регистрираните случаи от началото на юни насам са 17, но това са лица над 18-годишна възраст.