Само в 7DniPlovdiv.bg

Много опасна мода! Родители оставят децата си без храна и без вода! Било здравословно…

7 Dni Plovdiv24.08.20171min320
menu-hiperaktivno-dete

Да оставиш дни наред детето си без храна и вода? Звучи драстично, но  според някои родители това е лечебен глад и се оказа, че масово се практикува у нас.

В социалните мрежи дори са създадени групи за здравословно гладуване, а последната мода е и децата да бъдат подлагани на т.нар. „здравословен глад“.  В тези групи майките и бащите споделят за своя опит в тези опасни практики.

В единия от тях майка на малчугани на 5 и 8 години обяснява, че когато те се разболеят ги оставя без храна, а ако поискат такава им дава сок, докато отшумят основните симптоми.

Ето и малка част от другите публикации:
“Синът ми е на 5 години и прави 4-5 дни сух пост”. “Всяка сряда дъщеря ми прави по 36 часа сух пост, чел съм в книгите, че децата могат да са без храна и вода толкова дни на колкото са години”.

Според родителите те подлагат децата си на глад и жажда с дни, за да “пречистят” организма им от токсини.

“Няма как едно дете да не се дехидратира, ако не пие течности. Ако детето не пие вода, това няма да го детоксикира, а ще го интоксикира”, обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред Нова тв.

Тя е категорична, че здравословното гладуване може да се практикува само от възрастни, и то след специална подготовка.

Безопасно било само в продължение на три дни. “До третия ден ние усещаме глад, защото мозъчните центрове все още имат храна, но след това гладът спира, защото мозъкът няма с какво да работи”, допълни тя.

“Децата обаче не могат да издържат толкова. Те могат да не се хранят максимум 24 часа, но при задължителен прием на вода”, каза Байкова.

Тя обясни и какви са рисковете за организма, оставен без най-необходимите за него вещества по-дълго време – проблеми с черния дроб, бъбреците, стомашно-чревния тракт.

“Ако човек иска да приключи с живота си, най-лесно е да спре да яде”, обобщи експертът.