Само в 7DniPlovdiv.bg

Любопитно! Ще гощаваме Макрон и Брижит с калкан, без френски ястия в менюто

7 Dni Plovdiv24.08.20171min1100
618x412

Първата френска двойка пристига тази вечер у нас. По време на визитата си в България президентът на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит ще бъдат настанени в Слънчевото бунгало в “Евксиноград”, която е най-луксозната вила в морската резиденция на правителството. Там отсядат президентът и премиерът, но те ще го отстъпят за своите френски гости.

Нищо френско обаче няма да има в менюто за ВИП-гостите, съобщава “Труд”. Официалният обяд, който премиерът дава за Еманюел Макрон, ще бъде лек – славянска салата с българско сирене и вкусен калкан, полети с прочутите евксиноградска ракия и дъхав “Врачански мискет” от избата на резиденцията.

Уникална царска винена колекция къта най-старата у нас държавна изба в резиденция “Евксиноград”. Най-старият екземпляр е френско бордо от 1878 г. Отлежавалите десетилетия бутилки се пазят в енотеката. А в избата в половинвековни бъчви се пълнят гроздови еликсири от лозовите масиви на резиденцията, които се ширят на 104 дка. Персоналът сам прибира грижливо гроздето от сортовете траминер, немски ризлинг, червен мискет, шардоне, мускат отонел и любимият на Тодор Живков врачански мискет.

Отвън се внася само малко димят за дестилат на прочутия коняк “Евксиняк”. В продукцията й не се влага нито грам захар. Освен вина, се произвеждат и гроздови ракии – млада и отлежала резерва.

Официалната програма на Макрон ще започне на 25 август сутринта, когато той ще бъде посрещнат от Радев с държавни почести пред двореца “Евксиноград”. Там ще бъде представителната рота на Военноморските сили.

В 10:30 часа двамата президенти и съпругите им ще пият заедно кафе, след което държавните мъже ще се оттеглят на работна среща.

Първите дами пък тръгват по своя програма. Десислава Радева ще покаже на Брижит Макрон двореца и Ботаническата градина в Балчик. През май двете останали възхитени от оранжериите на белгийската кралица Матилда в Брюксел, затова първата ни дама решила да покаже на гостенката си и перлата на българските градини. А преди седмица и от Елисейския дворец разкриха, че Брижит има интерес към ботаническата градина в Балчик.

След това в програмата на президентските съпруги е предвиден обяд по женски в известно заведение с уникална гледка към морето.