Само в 7DniPlovdiv.bg

Белия: Върнахме традициите на Ботев, не съм си мислил, че ще стана толкова успешен треньор!

7 Dni Plovdiv16.08.20171min1080
Николай Киров - Белия

Треньорът на Ботев (Пд) Николай Киров – Белия даде обширно интервю в предаването “Домът на футбола” по Диема спорт.
“Доста трудна задача имахме през изминалия месец и половина – пренастройването от Лига Европа към вътрешния шампионат. Не беше успешно в началото, но вече се надявам момчетата да са се настроили. Важно е да започнем да печелим точки.”
“Мотивацията и мобилизацията е доста трудна. На състезателите им става ежедневие да влизат от двубой в двубой. Ние нямахме възможност за големи ротации. Самата бройка не беше толкова голяма. През последната седмица привлякохме двама нови, чакаме още един и с това да завършим селекцията.”
“Футболът е нелогичен спорт. Невинаги финансите са водещите при такива трофеи. Успехът се дължи на работата между екипа и състезателите, но всичко това е вече минало и гледаме напред.”
“Преди година ситуацията беше доста критична. Много важно е кадрите да помогнат и затова с колегата Иван Кочев се захванахме. Знаете, че тогава ни напусна единият собственик, после проблеми имаше и с другия. Искахме ние да си вършим работата. Нямаше кардинални проблеми, на нивата над нас бяха тогава. Основните проблеми бяха свързани с финансирането.”
“Проблеми има навсякъде. Ние търсихме решение на тези проблеми и го намерихме. Не сме променяли нещо в тренировъчния процес, но се даде повече спокойствие на състезателите.”
“Не е имало помисли в мен, че ще стана толкова успешен треньор. Преди с колегата работихме в ДЮШ на клуба и да започнем да мислим по начина, по който ние искаме. Получихме шанс в Купата на България и го използвахме по най-добрия начин.”
“Няма конкретно име, което да ми е повлияло специално. Стремил съм се да се уча от много хора и да взема по нещо. Имал съм опит и от Втора лига. Като футболист кой най-много ми е повлиял? Не искам да споменавам конкретно име, за да не забравя някого.”
“Мисля, че държа правилната дистанция с футболистите. Правят се някои компромиси, не е лесно да се постигне балансът. Имайки предвид манталитета на Балканите, психологията е водещата. Двете крайности никога не са добри.”
“Има местен патриотизъм. Ботев е клуб със специфична атмосфера. Не е успял този, който не е влязъл в тази атмосфера. Наблегнахме към това да си върнем традициите – атакуващия футбол, импровизациите и атаката.”
“Познавам атмосферата в клуба. За нас като екип беше най-важно да се върнем към традициите и затова се харесахме на хората. Колективът е много важна единица. Самите състезатели успяха да направят добри връзки на терена и извън него. Не съм се бъркал във взаимотношенията им. Намесих се само в някои ситуации, намерих нужния начин.”
“Тодор Неделев вече житейски е пораснал. Чисто футболните качества ги има. Трябва да посвети живота си на футбола и това ще му помогне. Той имаше нужда да натрупа опит. Взимаше доста малко участие в немския шампионат. Сега няма начин да не направи трансфер в някой чуждестранен клуб.”
“Говорим за чуждестранен офанзивен футболист, който да запълни празнината, оставена от Омар Косоко. С представянето си в Лига Европа също ще влеем свежи средства. Най-нормалното нещо е да има трансфери в едната или другата посока. Ръководителите са тези, които ще решат как ще се използват средствата. Важно е да се довърши стадион “Христо Ботев”, но е трудно в днешно време.”
“От гледна точка на клуба – финансирането е стабилизирано. Имайки предвид опита през годините, най-вероятно административни са пречките. На този етап не съм говорил с него. Оперативно се движат от г-н Ангел Палийски нещата.”
“Първата и най-важна цел е да влезем в Първата шестица и да защитим трофея, който спечелихме в края на пролетта. Надявам се да имаме тези сили като селекция и тренировъчен процес”, завърши Николай Киров.