Само в 7DniPlovdiv.bg

Пловдивски бизнесмен взе бронетранспортьор от Динко срещу два стари буса! Ето за какво му е

7 Dni Plovdiv16.08.20171min25290
бронетранспортьор

В автопарка на пловдивската фирма „Хеброс бус“ вече има и истински бронетранспортьор. Руското военно чудо „БТР 60 ПБ“ е паркирано в гаражната база на транспортната компания в южната индустриална зона, видя пише „Марица“.

Военната машина, която няколко десетилетия бе на въоръжение в Българската армия, гордо седи между рейсовете на плаца в дъното на ул. „Братя Бъкстон“. Бронетранпортьорът с 8 гуми изглежда така, сякаш всеки момент е готов да потегли. Стига да му се припомпят гумите.

От вида, в който навремето е возил родните пехотинци, военният ветеран е изгубил само купола с двете картечници. Сега на неговото място се вижда огромна автомобилна гума. А на предното стъкло се мъдри стар изкривен регистрационен номер с буквите РВ.

Още по-интересно е как шефът на фирмата Веселин Дошков се е сдобил с бойната машина, която беше гордостта на съветското военно производство от 60-те години насам. Оказа се, че бронетранспортьорът е взет на бартер от скандалноизвестния ловец на мигранти Динко Вълев.

„Разбрахме се с момчето от Ямбол аз да му дам два стари автобуса пред бракуване,а той да ми даде БТР-а. Като стойност ми излезе 5-6 хиляди лева“, обяснил инж. Дошков пред „Марица“. Идеята е, след като бронетранспортьорът се потегне и бъде пуснат в движение, да се ползва при критични и екстрени ситуации за изтеглянето на аварирали фирмени автобуси в планината и в други труднодостъпни места, обясни Веселин Дошков.

Машината е оборудвана с два бензинови двигателя от съветска газка и гори около 60-70 литра на 100 километра пробег. Тя обаче може да преминава през всякакви препятствия, освен това има витло и вълноотражател, които й дават възможност и да плува.