Само в 7DniPlovdiv.bg

Прочетете внимателно, за да не ви свалят утре и на вас номерата на колата в Пловдив

7 Dni Plovdiv15.08.20171min29250
кат

Полицаи масово свалят номерата от автомобилите на нарушители на пътя в Пловдив.

Днес такава акция се проведе на булевард “Шести септември” близо до моста на Адата. Без регистрация автомобилът може да остане, ако водачът шофира с алкохол в кръвта над 0,5 промила или се докаже наличие на наркотици в организма му, както и ако не притежава шофьорска книжка.

Ако не сте си подновили книжката, също се водите неправоспособен шофьор и колата се дерегистрира от органите на реда. От влизането в сила на законовите промени на 21 януари 2017-а до днешна дата са установени над 9 хиляди случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или с липсващи такива.

Важно е уточнението, че катаджиите свалят табелите не само ако водачите въобще не притежават шофьорска книжка или са с отнета такава, но и ако срокът на шофьорското им свидетелство е изтекъл.
От съществено значение е и още един факт, който мнозина водачи вероятно са пропуснали – с последните законови изменения служителите на “Пътна полиция” могат да дерегистрират и кола, чийто собственик я е дал на неправоспособен водач, обяснява Пловдив 24.
В тези случаи колата се спира от движение с мотивирана заповед, но тогава не се отнемат табелите, а само се спира автомобилът от движение, като се отнема свидетелство за регистрация част втора. Когато шофьорът не е собственик на автомобила, се издава заповед за до 30 дни спиране на автомобила от движение.