Само в 7DniPlovdiv.bg

Пловдивски ченгета-полиглоти се прочуха! Вижте за коя дума написаха на чужденец акт за хулиганство

7 Dni Plovdiv13.08.20171min16300
1

Пловдивски полицаи се изгубиха в превода и обвиниха в хулиганство чужденец, използвал по адрес на работата им английската дума „corrupt”.

Те решили, че той ги нарича корумпирани, въпреки че тази дума има и други значения като „развален”, „гнил” и „разложен”. Полиглотите под пагон обаче били убедени в смисъла на изреченото и друснали на чужденеца акт по Указа за борба с дребното хулиганство.

Мъжът бил у нас на гости на своята приятелка. На 1 август дамата била привикана в Икономическа полиция, за да даде обяснения по преписка на Окръжната прокуратура. Чужденецът отишъл с нея и двамата влезли заедно в сградата. Когато обаче тя била извикана при следователя, му казали да изчака навън. Той настоял да присъства на разпита и включил камера, за да заснеме случващото се, като обяснил, че ще качи клипа в интернет.

Като разбрал, че няма да бъде допуснат в кабинета с жената, подал камерата. След като било обяснено, че не може да снима, тя изключила записващото устройство и след малко излязла от сградата. Разбрал, че запис няма, и пак тръгнал към полицаите, питайки на английски защо. Говорел емоционално и използвал думата „corrupt”. Тогава униформените го завели в административната сграда на Трето районно и му написали акт за дребно хулиганство, пише “Марица”.

Вече в Пловдивския районен съд единият от тях разказал, че чужденецът нарекъл него самия, цялата полиция и българското правителство корумпирани. Нароченият за нарушител обаче твърдял, че е използвал думата в опит да обясни, че в призоваването на приятелката му има нещо нередно и гнило.

При това нееднозначно тълкуване и при липсата на твърдения, че мъжът е оказвал съпротива или се е държал грубо и арогантно, съдът намира обвиненията за недоказани. За капак единият полицай обявил, че това се е случило в Трето районно, а не в Икономическа полиция, както е написано в акта, което само по себе си е основание за неговата отмяна.